РАДОВИ УЧЕНИКА О ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
18.06.2013

Ученици основних и средњих школа, са територије Градске општине Палилула у Нишу, протеклих месец дана, активно су учествовали у програму активности међународног пројекта „LIVING GREEN-Живети ЗЕЛЕНО“, слањем радова на конкурс “ЖИВЕТИ ЗЕЛЕНО-ПОВРАТАК ПРИРОДИ”. Конкурсом је предвиђено да форме изражавања ученика на задату тему могу бити: есеј; цртеж; фотографија; скулптура од природног материјала. У сарадњи са директорима школа, наставницима координаторима ове активности, представници пројектног тима и Канцеларије за младе општине Палилула, обавили су селекцију приспелих радова.

По речима Бобана Џунића, Градска општина Палилула, као носилац пројекта у Србији именоваће стручни жири који ће оцењивати приспеле радове у складу са професионалним стандардима. Најуспешнији учесници конкурса биће обавештени о одлуци жирија крајем јуна месеца. Њихови радови биће приказани до краја ове године на изложби у Нишу и Ихтиману (Бугарска) и промовисани у публикацијама пројекта и у медијима. По правилима конкурса одлуке жирија су коначне и на њих не постоји право жалбе.

Ово је друга активност једногодишњег пројекта „ЖИВЕТИ ЗЕЛЕНО", који Градска општина Палилула-Ниш остварује уз подршку ЕУ-ИПА ФОНДА, у оквиру  програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија, у партнерству са бугарском општином ИХТИМАН.

„Пројекат Живети "ЗЕЛЕНО", каже председник општине Палилула Бобан Џунић, има за циљ изградњу капацитета за заштиту животне средине, подстицање сарадње на локалном нивоу о кључним питањима од заједничког значаја у погледу јачања територијалне кохезије, конкурентности и одрживости у пограничном региону. Да подигне свест грађана Ихтимана и општине Палилула о питањима везаним за животну средину, очување биодиверзитета, еколошки исправног понашања, уштеду енергије и обновљиве енергије, климатским променама. Од овог пројекта се очекује да подстакне сарадњу и умрежавање у области заштите животне средине и политике енергетске ефикасности на образовном и пословном нивоу као и да представи нове облике интерактивних модула и најбоље праксе за заједничку изградњу капацитета у области заштите животне средине».